ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ


Ιστορία

Η Ορεστίδα ήταν ένα από τα αυτόνομα βασίλεια της άνω Μακεδονίας, που αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο σύγχρονο νομαρχιακό διαμέρισμα της Καστοριάς. Οι κάτοικοί της ήταν οι Ορέστες. Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της άνω Μακεδονίας, η Ορεστίδα ενσωματώθηκε στο Μακεδονικό Βασίλειο στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄.

Μέχρι τότε οι κάτοικοί της συνδέονταν με τους Μακεδόνες αλλά και τους Μολοσσούς της Ηπείρου, ένα αρχαίο Ελληνικό φύλο που εγκαταστάθηκε στην περιοχή κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο. Η σχέση αυτή αναφέρεται από το γεωγράφο Εκαταίο το Μιλήσιο (550-476 π.Χ.) και το Στράβωνα (64 π.Χ.-24 μ.Χ.). Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη το 429 π.Χ. οι Ορέστες ήταν ένα φυλετικό κράτος με μοναρχικούς θεσμούς και μονάρχη που είχε το δικαίωμα να ελέγχει και να αναθέτει σε κάποιον τον έλεγχο ή την διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων του κράτους. Ένα ψήφισμα χαραγμένο πάνω σε λίθινη πλάκα που προέρχεται από το Κρανοχώρι, την περιοχή της αρχαίας Βάττυνας, και χρονολογείται στα 192 μ.Χ. δίνει επίσης κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινού των Ορεστών, το οποίο ήταν η πολιτική ένωση των Ορεστών για 500 περίπου χρόνια, από τους ελληνιστικούς ως τους προχωρημένους ρωμαϊκούς χρόνους. Άλλη μια επιγραφή χαραγμένη πάνω σε τμήμα βάθρου που βρέθηκε στο Άργος Ορεστικό, αναφέρει την απόφαση του Κοινού των Ορεστών να κάνει μια αφιέρωση στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο. Το κέντρο, όπου λαμβάνονταν οι αποφάσεις, ήταν πιθανώς κοντά στο σημερινό Άργος Ορεστικό, στη θέση Παραβέλα.

Από την περιοχή της Ορεστίδας κατάγονται οι στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου Περδίκας, γιος του Ορόντη και Κρατερός του Αλεξάνδρου, ο Σέλευκος Νικάτωρ, γιος του Αντιόχου, αξιωματικός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιδρυτής της δυναστείας και του αντίστοιχου Ελληνιστικού βασιλείου των Σελευκιδών. Αλλά και ο Παυσανίας Κεράστου, σωματοφύλακας και μετέπειτα δολοφόνος του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου B’. Η Ορεστίδα ανεξαρτητοποιήθηκε το 196 π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι αφού νίκησαν τον Φίλιππο E’, βασιλιά της Μακεδονίας (238 -179 π.Χ.) ανακήρυξαν την περιοχή ανεξάρτητη, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που τους παρείχαν οι κάτοικοί της κατά την εκστρατεία τους. Σύμφωνα με τον ιστορικό Αππιανό (95–165 μ.Χ.) το Άργος Ορεστικό είναι η πατρίδα της δυναστείας των Αργεάδων, ιδρυτών του βασιλείου της Μακεδονίας.

ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗ­ΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού καταλαμβάνει το νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Καστοριάς και ουσιαστικά εκτείνεται νότια από τη λίμνη της Καστοριάς και μέχρι τις παρυφές του Βοΐου (στο νότιο τμήμα της) και τις παρυφές του Γράμμου (στο δυτικό τμήμα της). Καταλαμβάνει περιοχές που εκτείνονται από 600 m περίπου υπερθαλάσσιο υψόμετρο μέχρι τα 1500 m στις περιοχές του Βράχου. Είναι ο δεύτερος Δήμος σε μέγεθος επιφάνειας καθώς η έκτασή του αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής έκτασης του νομού και υψομετρικά οριοθετείται μεταξύ των 600 μ. και των 1500 μ. περίπου. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 10.000 κατοίκους και είναι ο δεύτερος σε μέγεθος μετά το Δήμο Καστοριάς. Το 1946 αναγνωρίσθηκε από κοινότητα ως Δήμος Άργους Ορεστικού. Mετονομάστηκε από 1-1-1999 σε Δήμο Ορεστίδος με το νόμο του Καποδίστρια και συμπεριέλαβε δώδεκα ακόμη κοινότητες - Δημοτικά Διαμερίσματα. Η συνολική έκταση της περιοχής είναι 206,6 Km2 από τα οποία 5,3 Km2 καλύπτονται από εσωτερικά νερά, τον Αλιάκμονα ποταμό και τους παραποτάμους του, 64,7 Km2 είναι καλλιέργειες, 73,2 Km2 βοσκότοποι, 52,3 Km2 δάση, 7,4 Km2 Οικισμοί και 3,7 Km2 άλλες εκτάσεις.

Η επαρχία της Ορεστίδος στην αρχαιότητα είχε σχέση με την άνω κοιλάδα του Αλιάκμονα ποταμού. Η πιο εύφορη γη στην επαρχία βρισκόταν γύρω από την λίμνη Καστοριάς και στην ευρεία κοιλάδα κοντά και κάτω από τη λίμνη. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της επαρχίας ήταν στις μακρές και εύφορες πλαγιές, που εκτείνονται από τα ύψη του όρους Γράμμος και βορειοανατολικά της Πίνδου. Ο Αργεσταίος κάμπος του ιστορικού Λιβίου ήταν προφανώς ο σημερινός κάμπος του νομού Καστοριάς.

Το κλίμα που χαρακτηρίζει την περιοχή ανήκει στον ενδιάμεσο τύπο κλίματος μεταξύ μεσογειακού και μεσοευρωπαϊκού, με επικρατούντα όμως τα χαρακτηριστικά του μεσοευρωπαϊκού στις περιοχές των πεδινών Δ.Δ. και εξελίσσεται σε ηπειρωτικό – μεσοευρωπαϊκό στις περιοχές των ορεινών Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου